De kwestie 'Balans'

dinsdag 24 oktober 2017
Een innoverend gesprek over een gebalanceerde levensstijl en de meerwaarde van spirituele kennis.

Een innoverend gesprek over een gebalanceerde levensstijl en de meerwaarde van spirituele kennis.

Het is goed om zowel de ‘leef zijde’ van het materialisme, als de kant van de spiritualiteit te benutten een blad papier heeft tenslotte ook 2 zijden.

De middenweg

Ik hoef geen ascetisch leven, maar een luxueus bestaan brengt me ook niet tot het zien van de juiste perspectieven (in ons dualistische samenleving). Het ervaren van de eenheid van ziel, geest en lichaam, is cruciaal om compleet in balans te kunnen leven.
Ervaren wil zeggen vertrouwen. Beginnen met vertrouwen, wil zeggen dat je aan een zuiveringsproces begint. Niets ervaren en tevens bewust geest en materie van elkaar gescheiden houden, wreekt zich op een gegeven moment. Omdat we gevraagd worden om spiritueel te ontwaken. Of je nu een succesvolle zakenman bent of een goed betaalde droom job hebt, leef niet in de evidentie van luxe en spirituele onwetendheid.

Om een geluksgevoel (dagdagelijks) te ervaren, heb ik meer evenwicht nodig in alles wat ik doe. De middenweg is voor mij, na jarenlang zoeken en ontdekken, de enige juiste weg geworden.

Het neemt niet weg dat men soms een extreme nood ervaart om ‘iets te doen’, te ondernemen of een gedachte achterna te zitten. Zoals zware expedities, eenzame pelgrimstochten, geïsoleerde meditatieve retreats, dwangmatig sporten, verslavende seksuele beleving, aanhoudende kooplusten, eindeloos uitgaan, ongelimiteerd werken, drugs, alcohol, sektarisch handelen, enzovoort.
Extremiteiten en drang zijn geen stabiele levenshoudingen. Maar ze zijn dan soms wel weer nodig om rust te brengen op de momenten in je leven waar je geen daadkracht, streven of geloof meer voelt bijvoorbeeld. Of vooral om het belang van balans te leren begrijpen.

Stilstand is goed, overgave is ook goed

… maar pauzeren in de oneindigheid van ‘een visie’ of ‘het doel’ is minstens even gelukzalig. Wat ik bedoel is dat er yin en yang nodig is, maar dat de stilte of de onderbreking ook klopt in dit geheel. Het is niet altijd zwart of wit. Het is niet altijd winnen of verliezen. Het is groeien naar een moment dat op zich bestaat, waar alles is wat het is.
Een betekenisvolle ‘bliss’ fase, die tegelijk onverklaarbaar is.

Spirituele Lifestyle – in balans

Door bewuster in je leven en relatie te staan, komt men tot een verfrissende lifestyle. Veel ruimer dan de materialistische levensgewoonte, tenminste wanneer je geen diepgaande expressiemogelijkheden hebt in je relatie. Ik bedoel, niet tot de essentie of waarheden kan komen.

Een spirituele lifestyle, een spirituele gronding in je relatie zorgt voor een grote hechting. Ik heb het niet over uren mediteren of zweverig leven. Ik bedoel het bewust omgaan met elkaar, elkaar bekrachtigen en de spirituele opkuis aandurven, samen. De spirituele kennis, de praktische levenservaringen en de leidende rol van de Goddelijke kracht van jouw essentie en die van je partner delen, is een hoogtepunt om naar toe te werken. Geloof me.

‘Zelfverbetering’ is het pad naar balans in ’t leven – een van de nobele waarheden van ‘t leven

De meeste mensen die ik ken of mee gewerkt heb, zijn spirituele, intuïtieve mensen. Tegelijk ook heel materieel ingesteld. Maar op zich is daar niets verkeerd mee, zolang er aandacht is voor waarden en normen. En die spirituele link heeft altijd bestaan bij de meeste mensen die ik ken of heb gekend. Uiteraard kom je ook veel anderen tegen die je harden, testen en trachten tegen te werken in ’t leven.

Kortom, materialistisch leven is een kortstondige bevrediging. Kopen, bezitten, bevelen, onderdrukken, … niet echt diepgaand. Als je het kan (materialisme beheerst beleven), top, maar hoe bewust ben je bezig? Hoe bewust ben je van het geluk, het geschenk en het voorrecht?
Of hoe overtuigd ben je als ‘rijke mens’ van het feit dat jij de ‘captain’ bent van ’t schip van jouw rijkdom.

De spirituele lifestyle brengt je op wegen, die heel erg verrassend, bevorderlijk kunnen zijn voor wat er echt in jou op zielsniveau leeft.

In balans met mijn partner

Net zoals ik schreef in mijn gesprek over ‘nog even maagd’, is de balans in een relatie afhankelijk van de inzichten over ‘éénwording’. Wanneer je zonder angst, oordeel, druk en met ‘de visie in het midden’ in jouw relatie staat, zal je één worden met hem of haar. Maar soms wil je verkennen, ontdekken, extreem gaan en zit jouw wederhelft in een andere fase.

Dus jouw ziel staat op de ‘actief modus’ in jouw lichaam. Je wil dus groeien en leren. Spirituele inzichten opdoen is subliem.
Jouw essentie draagt de kennis en alle vermogens, maar zonder de rust en de inzichten, loop je het ego gewoon achterna, zonder jouw essentie te laten meespelen. Dus beweeg en leef je niet in balans. Meer zelf, je bent uit op antwoorden en resultaten, boven het stellen van geniale vragen (aan jezelf) en vervolgens de vraag te laten rijpen tot het antwoord als een straaltje licht binnen komt. Ken je die lichtstraaltjes, zichtbaar door ’t raam van ’t hotel waar je verblijft, je woonkamer, enzovoort?

Je hebt in principe onbeperkte mogelijkheden, maar het is een kwestie om balans te brengen in alles wat je doet. Ook al doe je alles samen met je partner. Samengroeien en ontwikkelen in verschillende disciplines en op verschillende domeinen is de manier om gemakkelijker en sneller een geluksgevoel ervaren.

Spirituele energie losweken, daarover gaat het. Dus extreem leven en geen aandacht of tijd hebben voor de lichamelijke wensen van jouw ziel (en die van je partner), is geen voorbeeld van een goede balans.
Jouw talenten leren kennen en ontwikkelen en dan praktisch inzetten om meerwaarde te geven aan jouw leven, is uitermate gunstig voor je relatie. Je talenten kan je telkens weer verbeteren, maar de combineerbaarheid (en de kunst van het combineren) met de praktische aandachtspunten van de relatie, is gigantisch belangrijk. Binnen de droom, heb je ook werkpunten. En van zodra er verstoring opkomt, kan je grijpen naar de spirituele inzichten en technieken, zodat je niet verder hoeft te vluchten van de realiteit. Dit alles brengt de balans.

Partner of solitair?

Er zijn 2 belangrijke wegen om balans te vinden in het leven. ‘Alleen op reis’ of met een partner. Spiritueel gezien kan je op beide manieren de éénwording bereiken, maar samen met een partner het spirituele pad belopen is een unieke beleving. Het solitaire pad is ‘heavy’ en in vele gevallen merk ik, dat het voor velen meer een vlucht of levensconfrontatie is. Maar er zijn mensen die echt bewust kiezen om de weg alleen te belopen en het gesprek met God, zeg maar, aan te gaan. Je zou kunnen stellen dat zij een specifieke, gevorderde, spirituele taak hebben.

Als koppel kan je ook een gevorderde, harmonieuze weg belopen met een diepgaande overgave voor elkaar. En dan start de zoektocht naar de stabiliteit, met vallen en opstaan, gesterkt door de spirituele, eeuwenoude krachten en technieken. Je hoeft niet eens te geloven. Pas het gewoon toe en ervaar wat het met je doet.

Geloven is een illusie en niet sterk genoeg. De waarheid zit in jou. Volg en benut ze!


www.pathwaytosuccess.be

Boek nu een sessie ‘balans in praktijk’ aan € 30 (tussen 6 & 12 November).
Stuur een mail naar isabelle@pathwaytosuccess.be of bel +32 479 22.86.42

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes?

Geef hieronder uw e-mailadres in
Terug naar boven