Business Spiritualiteit

Business Spiritualiteit

1. Dankbaar

De gehele inhoud op deze pagina is geïnspireerd (en draagt mijn diepe dank) op de ontmoeting met Prof. Paul de Blot op 23/11/2017.

In de ogen van een ander herken ik mezelf (in mijn verantwoordelijkheid), zegt filosoof Levinas.

En prof. Paul de Blot ging tijdens ons gesprek hier nog veel dieper op in. Hij zei dat je in de ogen van een ander jezelf herkent en daarbij ook jouw verantwoordelijkheid. Althans zo heb ik het begrepen. En deze éne zin omvat eigenlijk een periode van 3jaar diepgaand 'zakelijk spiritueel' onderzoek. Die éne zin blijft nu hangen en nazinderen. In de ogen van een ander herken je jezelf. Dus je kijkt naar iemand, ziet iets wat niet deugd en weet dus waar je zelf staat en wat er jou te doen staat. Is dit geen schitterende wijsheid die elke zakenman zou moeten beheersen?

In de ogen van de ander ontwaakt ons diepste verlangen naar samenzijn, schrijft hij. Deze gastvrijheid van hart tot hart, die we als iets Goddelijks kunnen ervaren, maakt het leven zinvol op persoonlijk niveau, op familieniveau en op organisatieniveau. Het gaat om onze samenhang met alles wat bestaat, dat dankbaar schept en plezier geeft in ons leven. En hiermee sluit ik een eerste zakelijk mysterie af. Voer om in alle stilte te laten inwerken om er vervolgens de vruchten van te kunnen plukken.

Een tweede inzicht dat ik wil samenvatten uit ons gesprek, is de verheldering die het teweeg bracht over het begrip 'dankbaarheid'.
We komen als baby op de wereld, gratis en voor niet, om er te mogen van genieten. Maar wie heeft hier ooit 'dankjewel' voor gezegd?
Zowel het lachen en het huilen horen erbij, maar je krijgt de keus en de vrijheid om als een clown door het leven te gaan. En het hele proces van het leven en alles wat erbij komt kijken, kan je best als een kind beleven, om er de waarde van te ervaren.

2. Wat is business spiritualiteit?

Slecht een beperkte hoeveelheid van wat we kunnen zien, de verschijning, kan je beschouwen als waarheid. Dus wie niet dieper wil graven dan het tastbare of het meetbare, blijft eigenlijk dobberen aan de oppervlakte. En dat willen we niet. Daarom zit spiritualiteit in de lift.

Spiritualiteit gaat over het besef van het doel in je leven en het verschil met de middelen waarover we beschikken. Het is meestal individueel gericht. In tegenstelling tot het doel van business spiritualiteit. Spiritualiteit gaat over het zuiver houden van het doel waarom je leeft.

Business spiritualiteit gaat over zakendoen met liefde, het op orde brengen van onszelf en de zorg die je draagt voor de aspiraties en het welzijn van de anderen.

Professor de Blot schrijft: niet de winst of prestatie staat centraal, maar de mens in zijn natuurlijke omgeving en de zingeving van een organisatie.

Business Spiritualiteit gaat over de deskundigheid van zakendoen vanuit een diepere bezieling. (prof. de Blot)

3. De entrepreneur

De ondernemer moet van een bepaald houtsoort gesneden zijn. De, wat ik noem, eigentijdse ondernemer, heeft een sterk karakter en is bewust van zijn eigen kracht. Zonder daarom te handelen vanuit ego. De hedendaagse entrepreneur heeft een deskundige aanpak en dan wel vanuit een diepere bezieling en een goede samenwerking. De bezieling zijn de diepste verlangens. En dit maakt het verhaal van de zakenman 'af'.

Want enkel in het licht van 'doen wat je graag doet en in functie van het plezier dat je erin beleeft', is het werk dat je verricht zinvol.

Dus onthoud: vakkennis, bezieling en samenwerking.

4. De essentie van business spiritualiteit of zakendoen

Als je het hebt over spiritualiteit, dan zal je merken dat het meestal gaat over een individu. Jezelf. Iemand. Mijn persoonlijk bewustzijn, mijn ontwikkeling, mijn geluksgevoel, mijn rijkdom en verdiensten, mijn dit en mijn dat. Maar is het dat waarom we het willen hebben? Of willen we praten over een collectief geluk? Een gemeenschap dat er zich van bewust is dat we als een ketting met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen motiveren vanuit persoonlijke, spirituele ontwikkeling (het doel van je keuzes zuiver houden). En persoonlijk zelfbewustzijn resulteert, als je enkele essenties vakkundig gaat toepassen, in collectief geluk.

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes?

Geef hieronder uw e-mailadres in
Terug naar boven